Allt du behöver veta om fettsugning

19 januari 2024
Veronica Urena

editorial

Fettsugning, även känd som liposuktion, är en kosmetisk kirurgisk procedur som syftar till att avlägsna oönskat kroppsfett från specifika områden för att skulptera kroppen och förbättra kroppskonturerna. Denna behandlingsmetod har de senaste årtiondena blivit allt mer populär bland personer som önskar en mer definierad och proportionerlig kroppsform. I denna artikel tar vi en djupdykning i vad fettsugning innebär, vem som är en lämplig kandidat, hur processen går till, och vad man kan förvänta sig av resultatet.

Vad är fettsugning?

Fettsugning är en estetisk procedur som utförs av plastikkirurger för att ta bort svårbantade fettdepåer som är motståndskraftiga mot diet och motion. Proceduren är inte avsedd för viktminskning eller som en behandling mot fetma, utan snarare för att avlägsna fett från specifika områden som buk, flanker (kärlekshandtag), lår, rygg, armar, haka och andra områden där fettansamlingar kan vara ett estetiskt eller psykologiskt bekymmer. Tekniken för fettsugning har utvecklats över tid och idag finns flera olika metoder och olika tekniker, ultraljudsassisterad liposuktion (UAL), och laser-assisterad liposuktion (LAL), bland andra. Dessa tekniker möjliggör mer precis fettborttagning med mindre trauma för omgivande vävnader och snabbare återhämtning.

Fettsugning

Varför välja fettsugning?

Många människor upptäcker att trots en hälsosam livsstil med regelbunden träning och en balanserad kost så finns det områden på kroppen där fettet envisas med att stanna kvar. Genetiska faktorer kan spela en stor roll i var och hur kroppen lagrar fett, och det är i dessa situationer som fettsugning kan vara till hjälp. Fettsugning kan också vara ett alternativ för de som önskar mer omedelbara och synliga resultat jämfört med konventionella metoder. Det är viktigt att ha realistiska förväntningar och vara medveten om att fettsugning är en komplementär procedurell, inte en ersättning för viktminskning.

Hur går proceduren till?

Konsultation och förberedelser

Innan en fettsugning genomförs har patienten en konsultation med plastikkirurgen för att diskutera mål, förväntningar och eventuella frågor. Lämpliga kandidater för fettsugning är generellt de som är nära sin idealvikt men har specifika fettdepåer de vill bli av med. Läkaren kan också göra en bedömning av patientens hudelasticitet, vilket är viktigt eftersom bra hudton bidrar till ett bättre resultat efter fettreduceringen.

Själva proceduren

Fettsugning utförs vanligtvis under lokal eller allmän anestesi. Läkaren gör små ingrepp i det område som ska behandlas och inför sedan en tunn kanal, en så kallad kanyl, i fettlagren under huden. Kanylen är kopplad till en vakuumenhet eller en spruta som används för att suga ut fettet. Efter att fettet har avlägsnats arbetar kirurgen med att finjustera området för att skapa en mjuk och naturlig kroppsform. Stängningen av ingreppen görs ofta med suturer som är självabsorberande eller som behöver tas bort efter en viss tid.

Fler nyheter